nieuws

Hoeveel jonge boeren telt jouw gemeente?

Hoeveel jonge boeren telt jouw gemeente?
Hoeveel jonge boeren telt jouw gemeente?
In Overijssel zijn er relatief minder jonge boeren dan gemiddeld genomen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Van alle boeren in onze provincie is slechts 2,99 procent jonger dan 35 jaar, tegenover het gemiddelde van een kleine 4 procent landelijk.
Toch zijn er per gemeente verschillen te zien. Want waar in de gemeente Staphorst 7 procent van de boeren jonger dan 35 is; hebben Hengelo, Borne en Oldenzaal geen enkele jonge boer.

Vergrijzing

Het merendeel van de agrariërs - ruim driekwart - is tussen de 35 en 65 jaar oud. De gemeente Zwartewaterland is met 84,2 procent koploper in deze leeftijdscategorie. Van de totaal 139 boeren in Zwartewaterland, zijn er 117 tussen de 35 en 65 jaar.
Uit een eerdere publicatie van het CBS blijkt dat 60 procent van de boerenbedrijven met een 55-plusser aan het hoofd nog geen bedrijfsopvolger klaar heeft staan. "Dit betekent dat de komende tien jaar ruim 15 duizend boerderijen zullen verdwijnen, of dat de bedrijfsopvolging op een andere manier moet worden opgelost," schreef het statistiekbureau eind vorig jaar.
Wil je weten hoe jouw gemeente scoort: bekijk het met onderstaande tool.
Zie je geen kaart? Klik hier

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.